19 Temmuz 2013 Cuma

Kirli Hanım Çiçeği

     Kirli Hanım Çiçeği

cicek cesitleri cicek turleri

 Zinnia elegans

ZİNYA (Diğer adı: Kirli hanım çiçeği)

Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Meksika olan Zinya, bir yıllık yarı dayanıklı otsu bitkidir. 30-100 cm. kadar boylanabilen zinyanın sürgünleri dikine büyür. Açık yeşil renkli yaprakları gövdede karşılıklı dizili, sapsız, uzunca, oval ya da yürek biçimlidir. Tüm bileşikgillerde olduğu gibi zinyanın da bileşik çiçeğinde çok sayıda dilsi çiçeği ile ortada tüpsü çiçekleri bir çiçek tablasını (kömeci) oluşturur. Bu tablanın genişliği 5-12 cm. kadardır. Yalınkat ya da katmerli olan ve yaz başlarından sonbahara kadar bol bol açan bu çiçekler beyaz, krem, açık sarı, kayısı rengi, turuncu, kırmızı, mor ve hatta yeşil renklerde olur. Birden çok rengi aynı anda taşıyan çiçekler açan kültür türü zinyalar da

üretilmiştir. Çiçek tarhları ile bordürler için pek makbul ve süsleyici sayılan zinyalar, kesme çiçek olarak da yeğlenerek kullanılmaktadır. Zinyalar, bahçelerde yetiştirilmesi kolay ve bakımı zahmetsiz olan süs bitkilerindendir.
   

İstekleri ve Üretimi
Zinya bitkisi, bol güneşli ortamlarda ve her tipteki organik madde yönünden zengin, bitek ve süzek (suyu iyi akıntılı) toprakta iyi gelişir. Sıcak ve kurak havalarda ve bitki çiçek açtığı sürece bol bol sulanması gerekir. Zinya bitkisi tohumuyla çoğaltılır. Tohumları, nisan ayı başında sıcak yastıklara ekilir. Çimlenip gelişen bitkinin fideleri, havalar ve toprak ısındığında mayıs ayı başlarında bahçelerdeki yerlerine şaşırtılarak 1530'ar cm. aralıklarla dikilir.

 cicek cesitleri cicek turleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder