19 Temmuz 2013 Cuma

Kana Çiçeği

     Kana Çiçeği

cicek cesitleri cicek turleri

 Kana, Kanna (Canna)
KANA ÇİÇEGİ (ya da KANNA) (Diğer adı: Tespih çiçeği)

Kanagiller familyasının örnek bitkileridir. Anayurdu Tropikal Amerika olan ve 50 kadar türü bulunan bu yarı dayanıklı, yumrulu otsu bitkinin bilimsel adındaki Canna sözcüğü, Eski Yunanca'da kamış anlamına gelir. Kara renkli sert tohumları tespih tanelerine benzediğinden dilimizde Tespih çiçeği adı da verilen bitkinin kamışı andıran kalın ve güçlü sürgünleri 1,5 - 2 m'ye kadar boylanabilir. Koyu yeşil renkli, şeridimsi biçimli yaprakları iri ve geniş olur. Yaprakları erguvani kırmızı renkte ya da alacalı olan kana çiçeği bitkilerine de rastlanır. Yazın açmaya başlayan ve havaların iyi gittiği yıllarda çiçek açışını kasım ayına kadar sürdüren bitkinin iri ve gösterişli çiçekleri kırmızı, pembe, sarı ya da portakal rengidir. Bazen noktacıklar halinde renkli olan çiçekleri, sürgünlerin tepesinde tek tek ya da ikili olarak dizilir. Kana çiçeği bitkisi bahçelerdeki tarhlarda grup halinde veya bordürlerde diğer çiçeklerle karışık olarak yetiştirildiğinde çok güzel görünür.

Galla diye aldığım çiçek iki senedir minicik saksıda beklediğinden yaprakları 15 cm'i geçmemişti. Bu bahar toprağa geçince çok hızlı gelişti. İri parlak ve güzel yaprakları var. Gövde ve tomurcuk oluşumuyla galla olmadığı kesinleşti, kannaymış.

Çiçekleri çok iri ve gösterişli, tek değil-bol tomurcuk var, yaz sonuna kadar açacak. Nedense çiçeğine ısınamadım, beyaz beklerken bu geldi diye mi bilmiyorum ama yaprakları çok güzel.

Tohumdan da üretiliyor, güneşi sever, soğuk bölgelerde kışın yumru donacağı için topraktan çıkarmak gerekiyor.

Seneye farklı bir yere alıp grup oluşturmaya çalışacağım, kendi başına daha güzel olacak.

Tecrübesi olanlardan biraz daha bilgiye ihtiyacımız olacak.

cicek cesitleri cicek turleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder