18 Temmuz 2013 Perşembe

Gloksinya

Gloksinya

cicek cesitleri cicek turleri

GLOKSİNYA  ” Baradak Menekşesi ”  ( Gloxinia, Sinningia speciosa )

Gloksinya bitkisi ülkemizde Bardak Menekşe olarak bilinen iç mekan süs bitkilerindendir. Bitkinin anavatanı Brezilya olarak bilinmektedir. Bardak menekşe; yumrulu bir bitki olup, kısa boylu ve otsu bir bitkidir. Değişik renklerde ve düzende çiçekleri olan bitki oldukça hoş, narin, zarif ve oldukça dekoratif bir bitkidir. Farklı kültürlerde olan türlerin farklı renklerde çiçekleri vardır. Yaprakları genelde elips şeklindedir ve tüylü yapıdadır. Çiçek şekli borazan şekilde olan bitki, değişik tipte çiçek şekillerine sahiptir. Çiçekleri kadife gibi tüylüdür ve oldukça güzel görünümlüdür.

NASIL SULAMASI YAPILIR ?

Toprak nemini kaybetmeyecek şekilde olmalıdır. Toprağının düzenli olarak nemli tutulması gerekir. Bu durum yaz ayları için geçerlidir. Yazın su isteğine dikkat edilmeli, bitkinin toprağı sürekli nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Ancak kışın ise aşırı sulamadan kaçınılmalı, fazla toprak neminden uzak durulmalıdır. Kışın toprağın fazla nemli tutulması, fazla ıslak tutulması sonucu bitkinin yumruları çürüyebilir. Bitkinin sulamasını genellikle sabah yapın. Saat 10 gibi sulama yapmak çok ideal olacaktır. Ayrıca verilecek suyun özelliklerine de dikkat edilmesi gerekir.



Gloksinya Gloxinia Sinningia speciosa Verilecek su kesinlikle oda sıcaklığında olmalıdır. Soğuk su verilmesi bitkinin hastalanmasına ve ölmesine neden olacaktır. Genel olarak ilk bahar ve yazın toprak nemli tutulur ve kurutulmaz. Çiçeklenme döneminde ise mayıs – eylül ayları arası; kireçsiz su ile sulanmalı, eğer imkanınız varsa yağmur suyu ile sulama yapılması daha iyi olacaktır.

ÖNEMLİ !! : Kesinlikle sulama yaparken yapraklara ve çiçeklere su gelmemeli. Yapraklarına asla su püskürtülmemelidir.

Eğer bitkide kuruyan, çürüyen yaprak veya çiçekler varsa hemen budanmalıdır.



Gloksinya Gloxinia Sinningia speciosa

NASIL ÇOĞALTILIR ?

Bardak menekşenin üretimi genel olarak tohumlarıyla yapılmasına karşın, yaprak ve sürgün çelikleri ile de üretimi yapılabilmektedir. Tohum ekimi, John İnnes tohum kompostuna aralık-şubat aylarında yapılır.Çimlendirme ortamında, hacim olarak eşit miktarlarda ince turba ve orman toprağı karışımına az miktarda kum eklenmesiyle hazırlanan harç da kullanılabilir. Ekim kasaları, 20 – 22 0 C’ de ve orantılı nemi yüksek bir yerde muhafaza edilir. Sulamanın alttan kapillarite yoluyla yapılmasına dikkat edilmelidir. Bu koşullarda tohumlar 2 -3 hafta içerisinde çimlenir. Sıcaklık aynı seviyede tutulmalıdır.



Gloksinya Gloxinia Sinningia speciosa (4)Tohumlar toz gibidir. Bir gramda yaklaşık olarak 12 bin tohum vardır. Tohum toz gibi ince olduğu için kapak atmaya gerek yoktur. Kasalarda çimlenen tohumlar, iki adet gerçek yaprakları olduktan sonra viollere şaşırtılır. Viollerde de bitki gelişimi sağlandıktan sonra kök iyice sarınca ki bu yaklaşık olarak 4 -5 hafta sonra, 8 cm’ lik saksılara şaşırtılan fideler, 30 – 40 gün sonra 12 cm’ lik saksılara alınırlar. Fidelerin bakımı sırasında her 5 sulamadan biri azotlu gübre ile yapılmalıdır. Genellikle 17 – 5 – 17 veya 20 – 10 – 20 ticari gübreler iyi sonuç vermiştir. Burada gübreleme sulama suyu ile verilmektedir. Fideler, gübrelendikten sonra mutlaka duru su ile üzerleri yıkanmalıdır. Ayrıca fideler doğrudan güneş ışığında kalırsa yapraklarda sararma olur. Bu yüzden gölgeleme yapılmalıdır ancak aşırı gölgeleme yapmak da bitkinin çiçek açmasına engel olur.


OLYMPUS DIGITAL CAMERABardak menekşe Nemli havayı sever. Çiçek ve yapraklara su damlatılmamalıdır aksi halde lekeler oluşur. Toprak yüzeyi her zaman nemli olmalıdır. Yüksek orantılı nem ( % 75 – 80 ) ister. Çok kuru havalarda yaprak kenarları kıvrılır ve kahverengileşir.

Gloksinya Yarı gölge yerlerde daha rahat yetişmektedir. Doğrudan ışık alan yerlerde iyi gelişemez. Özellikle çiçekli halde iken doğrudan güneş ışığı alan yerlerde bulundurulmamalıdır.

cicek cesitleri cicek turleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder