17 Temmuz 2013 Çarşamba

Boru Çiçeği

     Boru Çiçeği

cicek cesitleri cicek turleri

Boru Çiçeği

Boru çiçeği patlıcangiller familyasındandır. Anayurdu dünyanın tüm tropikal bölgeleri olan Boru çiçeğinin dünya üzerinde 10 çeşidi bulunuyor. Bunlardan yalnızca iki tanesi ülkemizde yetişiyor: Datura Metel ve Datura Stramonium’dur.

Süs bitkisi olarak bahçelerimizde yetiştirilen Datura metel (Tatula) 90-150 cm. kadar boylanabilen, bir yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Dikine uzayan sürgünleri; yeşil renkli, geniş ve uzunca yaprakları vardır. Yaz aylarında açan, zambağa benzeyen pek gösterişli çiçekleri, 25 cm. uzunlukta ve 10 cm. kadar genişlikte olur. Bitkinin yalınkat veya katmerli açan çiçekleri beyaz, sarı, mor, kırmızı ya da pembe renklidir. Bu çiçekler olgunlaşınca ceviz büyüklüğünde dikenli meyveler verir. Tatula bitkisi, bahçelerde ve teraslarda yetiştirildiği yerlerde çok güzel durur.

Sıcak iklim bitkisidir. Kendi kendine çoğalan, geçirgen toprakta rahat gelişen bir sarmaşıktır. Güneşle birlikte koyu mavi renkteki çiçeklerini açar. Bahçenize demir bir kapınız ya da kapatmak istediğiniz kötü bir duvarınız varsa mavi boru çiçeğini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca yer örtücü olarak da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bakımı kolay bir bitki olmasına rağmen yine de iyi bir budama ister. Kontrol altına almadığınız takdirde çok geniş alanları kaplayabilir.

Boru çiçeğinin dünyada yalnızca 10 çeşidi bulunmaktadır. Bazı türleri çok zehirli olmakla birlikte bazı türleri de şifa amacıyla kullanılmaktadır.

Tek yıllık otsu bir bitki türü olan boru çiçeğinin çiçekleri beyaz ve sarı renkte, yaz aylarında açar. Azami büyüklüklerini aldıkça alt taraftan başlanarak toplanan yaprakları, gölgelik ve havadar bir yerde kurutulur.

İyi bir uyuşturucu, antispazmodik kramp çözücü, antiasmatik nefes darlığına karşı iyi geldiği bilinir. Yapraklardan ve bazı çiçeklerden hazırlanan sigaralar nefes darlığına karşı içilir. Yağlı merhemi kas ağrılarını gidermek için kullanılır.

İşte boru çiçeğinin bazı faydaları:

    Astım hastalarına iyi gelmektedir.
    Kas ağrılarını giderici etkisi bulunmaktadır.
    Vücudu rahatlatır.
    Bağırsak gazlarını giderici niteliktedir.
    Solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelmektedir.
    Terlemeyi,mide ve tükürük salgılarını azaltır.

Tüm bu faydalarının dışında bitkinin yüksek dozda tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilmez, öldürücüdür. Zehirli bir bitki olduğu için hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

cicek cesitleri cicek turleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder