18 Temmuz 2013 Perşembe

Gelin Çiçeği

     Gelin Çiçeği

cicek cesitleri cicek turleri

 KALA (Diğer adları: Gelin çiçeği, Zantedeskiya)

Yılanyastığıgiller familyasındandır. Anayurdu Güney Afrika'dır. Bahçelerde isteklerine uygun koşullarda yetiştirildiğinde 100120 cm'ye kadar boylanabilen rizomlu (kök gövdeli) çok yıllık dayanıklı otsu bitkilerdir. Uzun saplı, temren (ok ya da mızrak ucu) biçimli, koyu yeşil renkli, iri ve gösterişli yaprakları vardır. Bahçelerde yetiştirilen kalaların gösterişli yapraklarının uzunluğu 40 cm'ye kadar çıkar. İlkbahar mevsiminde açan uzunca, ağzı açık boru biçimli, 25 cm'ye kadar uzunlukta olabilen beyaz çiçekleri de pek göz alıcıdır. Kala bitkisi duvar diplerinde, kayalık bahçelerde ve havuz

kenarlarında çok iyi geliştiği gibi evlerde pencere önü ya da balkonlara konulan saksılarda daha küçük boyluları da yetiştirilebilir. Kalalar, pek makbul kesme çiçeklerden sayılır.

İstekleri ve Üretimi

Kala bitkileri güneşli ama serin ya da ılık ortamları ve organik madde yönünden zengin bitek ve nemli bahçe toprağını sever. Kış mevsiminde, en düşük 8 santigrat dereceye kadar dayanabilir. Çiçek açtığı dönemde bol bol sulanan bitkinin daha sonra suyu biraz azaltılır. Üretimi çok kolay ve bakımı zahmetsiz olan kalalar, anaç bitkinin bölünmesi ve ilkbaharda bahçedeki yerine 4050'şer cm. aralıklarla dikilmesiyle çoğaltılır.

 cicek cesitleri cicek turleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder