17 Temmuz 2013 Çarşamba

Aynısefa Çiçeği

     Aynısefa Çiçeği


cicek cesitleri cicek turleri

 AYNI SAFA (SEFA) ÇİÇEĞİ (Diğer adları: Adi nergis, Portakal nergisi, Kltuncuk, Kandilçiçeği, Ölü çiçeği, Susi)

Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu kesin olarak bilinmemekte, ama Akdeniz Havzası ile Güney Avrupa ülkelerinde sıkça yetiştirilmektedir. 60 cm'ye kadar boy atabilen bir yıllık otsu bitkidir. Sürgünleri dikine gelişen bitkinin açık yeşil renkli, karşılıklı dizili, mızrağımsı biçimli yapraklan; ilkbahar ve yaz aylarında devamlı açmayı sürdüren, kasımpatıları andıran, genişliği 2.5-5 cm. olan ve renkleri açık sarıdan turuncuya kadar değişen gösterişli çiçekleri vardır. Böyle sürekli açan güzel

çiçekleriyle, bahçelerde çiçek tarhlarında yetiştirilmeye çok uygun bir bitki olan aynı safa çiçeği ayrıca, kesme çiçek olarak da değerlendirilir. Bitkinin çiçekleri, güneşsiz ve havadar yerde özenle kurutulup besin boyacılığında safran yerine kullanılabilir.

İstekleri ve Üretimi

Bol güneşli ortamları ve kireçli ama organik madde yönünden zengin bitek toprakları seven aynı safa çiçeğinin bakımı çok kolaydır. Ancak, bolca sulanmaları gerekir. Bitki, tohumuyla çoğaltılır. Tohumları ilkbaharda havalar ve toprak ısındığında doğrudan doğruya bahçe toprağına 45 cm. derinliğe, 3040'ar cm. aralıklarla ekilir ve bir hafta içinde çimlenir. Ama çoğu kez ilkbahar başlarında sıcak yastıkta üretilen bitkiler, daha sonra yetiştirileceği yere şaşırtılır. Aynı safa çiçeği, döktüğü tohumlarla bahçedeki yerinde ertesi yıl kendiliğinden çoğalır. Bu durumda istenmeyen bitkilerin seyreltilmesi gerekmektedir.

cicek cesitleri cicek turleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder